Dopřejte tělu potřebné živiny. Vyvážená kombinace všech složek stravy s důrazem na kvalitní bílkoviny, vlákninu, vitamíny a potřebné prvky s rozumným přísunem sacharidů a správně volených tuků přispěje k formování svalů a ke skvělé kondici.
Hovězí svalovina
Aby tělo dobře fungovalo, měla by jím proudit dobře okysličená krev. Ta se neobejde bez železa. Při jeho nedostatku hovoří lékaři o chudokrevnosti. Projevuje se únavou, zhoršeným výkonem.
Nic nedodá tělu tolik dobře vstřebatelného železa jako pořádný steak nebo i vařené hovězí. Neztratí se železo z masa varem? Protože jde o prvek, kov, tak neztratí. Proto si můžete dát jak krvavý biftek, tak hovězí po burgundsku. Libové maso poskytne tělu i pořádnou dávku proteinů.
Krůtí prsa
Bílé maso drůbeže je dobře stravitelné. Krůtí bez kůže obsahuje málo tuku, zato hodně bílkovin. Prokazuje fantastickou energetickou hodnotu, pouhých 469 kJ ve 100 g. Najdeme v něm vitamíny skupiny B, zinek, vápník, železo. Zinek podporuje imunitu a potenci.
„Béčka“ mimo jiné hladí nervy. Libové části krocana se považují za jedno z nejzdravějších mas vůbec. Jde o surovinu, která se hodí i do redukčních diet, charakterizuje ji rychlá a snadná úprava.
Vejce
Třináct vitamínů a minerálů, proteiny, antioxidanty, nízká energetická hodnota kolem 340 kJ – a to vše hygienicky zabalené ve skořápce. Dovedete si představit ideálnější potravinu?
Vejce milují sportovci, jelikož komplexní bílkoviny přispívají k budování svalové hmoty. V jednom vajíčku se vlastně ukrývají dvě různé potraviny. Bílek tvoří voda, bílkoviny, vitamíny a minerály, tuk chybí, zato jsou tu esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže vytvořit.
Žloutek skrývá tuky, proteiny, vitamíny rozpustné v tuku a převážně hodný HDL cholesterol. Dříve propagovanou obavu, že vejce zvyšují cholesterol, poslední výzkumy neprokázaly. Pokud to nepřeháníme, není se čeho bát. Kalorie číhají ve žloutku, v bílku se blíží nule. Při smažení však vzniká oxidovaný cholesterol, nebezpečnější než ten ve vařeném vajíčku. Nejstravitelnější úprava je nahniličko.
Tvaroh
Přináší na stůl cenné bílkoviny, potřebné pro svaly. Co by však byly svaly bez kostí? Neobejdou se bez vápníku, a právě tvaroh jim ho poskytne hojnost. Jde tak o potravinu důležitou například v prevenci únavových zlomenin u sportovců.
Vápník potřebují i děti a teenageři pro růst kostí a také senioři a starší ženy jako prevenci osteoporózy. Nízkotučný má jen 300 kJ/100 g. Pokud nemusíte počítat kalorie, nezavrhujte ani tučný. Jeho trojnásobná energetická hodnota není nijak katastrofální a jde o dobře stravitelné, nezatěžující jídlo.
Treska
Maso z aljašské tresky je bílé, má příjemnou strukturu a málo kostí, není cítit rybinou a snadno se upravuje. Tvoří jej 80 % vody, bílkoviny, mizivé množství tuku. Najdeme v něm draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor a vitamíny B.
Nízkokalorická, lehce stravitelná ryba se hodí do jídelníčku sportovců i k redukci hmotnosti. Je dobré ji upravovat jen krátce. Nejvhodnější je vaření v páře či opékání bez tuku.
Avokádo
Mezi ovocem má nejvyšší obsah železa, je i bohaté na vitamín E i vlákninu, obsahuje, draslík, hořčík, lutein a foláty, sloučeniny kyseliny listové. Je zdrojem proteinů, nenasycených tuků a esenciálních aminokyselin.
Avokádu se přisuzuje schopnost podporovat sexuální apetenci, v krvi pomáhá udržovat správnou hladinu glykémie. Skvěle se hodí do pomazánek a salátů.
Rýže
Lehce stravitelná, nutričně vyvážená potravina neobsahuje cholesterol ani lepek. Do jídelníčku přináší potřebné sacharidy. Celozrnná rýže natural nabízí vitamíny B, E, minerály i vlákninu. Té má dvakrát víc než bílá, loupaná rýže, k tomu až pětinásobný obsah hořčíku, který je důležitý pro kondici svalů, přináší úlevu od křečí – ať už po sportu, anebo po konzumaci alkoholu.
Naopak bílá nabízí více kyseliny listové a lehčí stravitelnost. Jako optimální se jeví oba druhy střídat.
Více: https://www.novinky.cz