Menu

Nejoblíbenější dobroty z vykoledovaných vajec

Zůstalo vám doma po koledě velké množství vařených vajec a nevíte, co s nimi? Připravili jsme pro vás hned několik různorodých receptů, díky kterým vám chuť vajec nezevšední.

Odborníci vejce považují za superpotravinu, jelikož obsahují vitamíny všech skupin (s výjimkou céčka), minerální látky, stopové prvky, ale také biologicky hodnotnější bílkoviny, než jsou ty z masa a mléka. Jsou v nich totiž hojně zastoupeny esenciální aminokyseliny, které si nedokážeme syntetizovat, a přitom se bez nich neobejdeme.

Jak zužitkovat koledu?

Vařená vejce dle odborníků vydrží v chladu bez poškození až 10 dní. Zkonzumovat vejce z pomlázky tudíž není nutné hned. Je ale zapotřebí dodržet zásady správného skladování. Ideální způsob je jednoduchý: vejce uložit špičkou dolů na suché, chladné (mezi 5 a 18 °C) místo, bez větších výkyvů teplot a přímého slunečního svitu na vejce.

Rozhodně jim neprospěje, když jsou den v lednici a druhý den je dáte do osmnácti stupňů. Skořápka se opotí, poruší, začne být pórovitá a hrozí mnohem větší riziko, že kromě pachů přijme z vnějšího prostředí i nějakou nákazu.

Konkrétní recepty najleznete v rubrice RECEPTY...

Zdroj: https://www.novinky.cz