
Suroviny: 500 g telecí kýty, 150 g mrkve, 150 g petržele, 150 g celeru, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, špetka soli, špetka pepře, 1 cibule, tymián, kopr, 4 vejce, 200 ml smetany (31 %), 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce cukru, 2 až 3 lžíce octa
Na knedlíky: 4 rohlíky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, špetka soli
Postup: Maso, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, tymián, sůl a pepř vložíme do vody. Vaříme při nízké teplotě přiklopené asi 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlijeme vodou.
Mezitím připravíme knedlíky. Nakrájíme pečivo na malé kostičky o velikosti 1×1 cm. Přidáme mouku, mléko, sůl, žloutky a sníh vyšlehaný ze dvou vajec.
Vzniklé těsto vložíme do dvou připravených mikrotenových sáčků a vaříme ve vodě 15 minut. Otočíme a vaříme dalších 15 minut.
Jakmile je vývar z telecího masa hotový, rozpustíme máslo v hrnci a zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku rozředíme vývarem. Vaříme 20 minut, poté dochutíme solí, cukrem, octem a smetanou. Vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nasekaný kopr, 2 lžíce másla pro zjemnění a odstavíme.
Podáváme s knedlíkem, nakrájeným telecím masem a vajíčkem uvařeným natvrdo.
Zdroj: https://www.novinky.cz