Menu

Nesmrtelné kuřecí! Polévka, nadívaná prsa i závin: 3 recepty na víkendové pošušňání

Kuřecí maso je stálicí našich kuchyní. Kvůli své rychlé přípravě ho kuchařky přímo milují. Způsobů, jak kuřecí upravit, je mnoho. Máme pro vás tři recepty, které můžete vyzkoušet a určitě je zařadíte do své rodinné kuchařky.

Krémová kuřecí polévka

4012779_recepty-kure-v0

Potřebujete: 1 kg kuřecích stehen, 350 ml suchého bílého vína, 2 cibule, 4 řapíkaté celery, 2 petržele, 1 pórek (bílou část), snítka tymiánu, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 45 g hladké mouky, 300 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, olej

Postup: Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.

* V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.

* Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.

* Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.

* Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.

* Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.

* Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.

* Maso oberte a asi 150 až 200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.

* Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.

* Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.

* Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.

TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.

Kuřecí kapsa se sýrem a špenátem

4012781_recepty-kure-v0

Potřebujete na 4 porce: 4 kuřecí prsa s kůží, 50 g balkánského sýra, 50 g eidamu, 250 g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, 200 ml bílého vína, hrst plátků mandlí, olej, sůl, pepř

Postup: Kuřecí prsa omyjte a osušte. Střed prořízněte tak, aby vznikla uvnitř kapsa.

* Maso osolte a opepřete ze všech stran, i uvnitř kapsy. Dovnitř vetřete prolisovaný česnek.

* Špenát vsypte do cedníku a spařte ho vroucí vodou.

* Balkánský sýr a eidam nastrouhejte a smíchejte dohromady.

* Sýrem vyložte vzniklou kapsu a přidejte i špenát a plátky mandlí. Pokud budou suroviny špatně držet uvnitř, můžete kapsu zpevnit pomocí párátka.

* Na pánvi rozehřejte olej a pomalu v něm smažte kuře kůží dolů.

* Až bude kůže zlatavá a křupavá, kuřecí prsa otočte. Poté pár minut restujte.

* Podlijte maso vínem, přiklopte a nechte asi 15 minut dusit. V případě potřeby ještě podlijte vodou.

* Kuřecí kapsy podávejte s opečenými bramborami.

Kuřecí závin

4012780_recepty-kure-v0

Potřebujete: 1 balení listového těsta, 2 vejce, 250 ml zakysané smetany, čerstvý tymián (1 snítka), 300 g kuřecího masa, 200 g modrého sýra, 1 hruška, 50 g vlašských ořechů, sůl, pepř, olej

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Kuřecí maso omyjte a osušte, osolte a opepřete. Poté ho nakrájejte na nudličky.

* Kousky kuřete krátce osmahněte na rozpáleném oleji.

* Nivu rozmačkejte dohladka a smíchejte se zakysanou smetanou. Vmíchejte 1 vejce.

* Do sýrové směsi přidejte lístky tymiánu.

* Listové těsto rozdělte na 2 části a vyválejte 2 tenké placky.

* Každou placku potřete zakysanou smetanou s modrým sýrem a poklaďte kuřecím masem.

* K masu přidejte na kostičky nakrájenou hrušku zbavenou jadřinců a vše zasypte nasekanými ořechy.

* Náplň osolte, opepřete a zaviňte do těsta. Záviny položte na plech a potřete rozšlehaným vejcem.

* Pečte dozlatova, asi 20 minut.

Tip: Nakrájejte maso na drobné kousky a přeskočte tak krok jejich přípravy na pánvi.

Zdroj: akademiekvality.cz