Menu

Pozor na salmonelu v lednici!!!

Každý ví, že když v kuchyni vaří ze syrového masa, musí dodržovat přísnější hygienu, než je tomu u jiných druhů potravin. Ale co vajíčka, víte, jak s nimi zacházet a na co si dát pozor?

V České republice – na rozdíl od západních států – se stále vaří poctivým způsobem. Dáváme přednost každodennímu vaření místo fast foodů nebo ohřívání polotovarů. Proto má drtivá většina domácností v lednici uskladněna i vejce. Pozor bychom ale měli dávat na to, z jakých chovů pocházejí. Vejce (jejich skořápky) se totiž nesmí omývat, protože bychom tím narušili neviditelnou ochrannou vrstvu. Ta chrání vajíčko samotné před vniknutím nežádoucích infekcí a prodlužuje trvanlivost této téměř superpotraviny.

Proto uchováváme vajíčka v takovém stavu, ve kterém je nakoupíme. Může se ale stát, že je vajíčko již infikováno například salmonelou. Ta se při následné správné tepelné úpravě zlikviduje, ale po dobu, co je vejce v lednici, bychom měli být obezřetní.

Proto je dobré eliminovat takovou možnost a kupovat vajíčka co možná nejzdravější – tedy z kontrolovaných chovů. Jak ale poznáme zdravý chov? Ze statistik vyplývá, že nejvíce nakažených vajec pochází paradoxně z domácích chovů s volným venkovním výběhem. Chovatel málokdy (nebo téměř vůbec) kurníky, napajedla nebo krmítka dezinfikuje. Slepice jsou pouze dokupovány a slepice jsou bez veterinární kontroly.

Oproti tomu můžeme z tohoto pohledu doporučit vajíčka z velkochovů, kde platí přísná hygienická opatření. Vajíčka, ale i slepice samotné, jsou pod neustálým dohledem zootechniků a veterinářů. Klece nebo voliéry jsou pravidelně dezinfikovány, trus slepic je pravidelně odstraňován a vejce od takových slepic jsou čistá.

Je tedy na každém, odkud si vajíčka pořídí. Určitě ale mějte na paměti, že je dobré vejce dostatečně tepelně upravit a při jejich přípravě i skladování dodržovat určitá hygienická opatření. Máme tím na mysli, že po kontaktu rukou a syrového vejce je třeba ruce dostatečně umýt a stejně postupovat i s veškerým kuchyňským náčiním nebo i pracovní deskou.

Vajíčka byste neměli vystavovat slunci nebo mrazu. Ideální je skladování při nekolísavé teplotě například v lednici v rozmezí teplot od 5 do 18 °C. Pří nákupu vajec dbejte na to, aby neměla nakřáplou skořápku a dodrželi jste datum spotřeby.

Vejce je jedna ze základních surovin, které nesmí v žádné domácnosti chybět. Vybírejte tedy vejce z českých chovů. Poznáte je podle označení CZ, které naleznete přímo na skořápce každého vajíčka.

-red-