
Vánoce jsou pro většinu z nás časem přejídání, proto bychom měli do našeho jídelníčku zařadit i odlehčené pokrmy. A pokud ne, určitě čeká řadu z nás předsevzetí, že od nového roku budeme dodržovat zdravější životní styl. Ideální je proto odlehčená strava nebo dokonce redukce váhy. V dosažení těchto cílů vám může pomoci drůbeží ať už v podobě krůty nebo oblíbeného kuřecího masa.
Mezi pozitiva kuřecího masa patří rychlá kuchyňská úprava, ale i cena, protože toto maso patří stále mezi nejlevnější. Kuřecí je především lehce stravitelné, protože má jemná svalová vlákna, která nejsou prostoupena kolagenem, a proto se – na rozdíl od červených mas – snadno připravuje.
Kuřecí maso má výborné dietetické vlastnosti a můžeme je bez omezení konzumovat vlastně kdokoli. Obsahuje pro naše tělo nezbytné bílkoviny a esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro obnovu tkání a růst svalové hmoty. Dále obsahuje minerální látky a vitaminy a kromě toho je bohaté na fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, selen, vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselinu pantothenovou) a vitamin B6.
Kuřecí má nízkou energetickou hodnotu a nepatrné množství tuku a cholesterolu. Obsah tuku se v kuřecí prsní svalovině, tedy nejlibovější části kuřete, pohybuje do dvou procent. Ve většině případů obsahuje hotové jídlo z takového masa větší podíl tuků přidaných během přípravy jídla než ze své vlastní podstaty.
Kuřecí maso se snadno kazí, a proto je nejlepší vybírat maso zvířat z domácího, tj. českého chovu. Máte tak jistotu, že zvíře neprodělalo mnohahodinové stresující cesty na porážku nebo že maso nestálo mnohahodinové fronty na dálnicích v chladicích vozech.
Zajímavá je například i to, že je veškerá drůbež v České republice chovaná tzv. na maso ustájena na podestýlce, nikoli v klecích. A dále také to, že spotřeba antibiotik u hospodářských zvířat je v ČR jedna z nejnižších v celé Evropské unii. A v neposlední řadě, že koupí českého masa podpoříme tuzemské chovatele…
Čtěme proto etikety a vybírejme maso pocházející z české republiky!